Допомога ЄС дала поштовх підприємству у розвитку ресурсозберігаючих інновацій для металургії (SVOBODA.FM)

SVOBODA.FM :: Допомога ЄС дала поштовх підприємству у розвитку ресурсозберігаючих інновацій для металургії

Донорська допомога (грант на розвиток кліматичних інновацій ) Європейського Союзу допомогла українському високотехнологічному підприємству НВФ“Символ” отримати патент на інноваційну технологію виробництва підшипників і знайти ділових партнерів в ЄС.

Про це послу делегації Європейського Союзу в Україні Матті Маасікасу, який розпочав робочу поїздку до Чернігова саме із знайомства з діяльністю компанії“Символ”, розповів співзасновник і директор підприємства Дмитро Акішин.

Від “буржуйок” до генераторів таінноваційних підшипників для важкої промисловості

SVOBODA.FM :: Допомога ЄС дала поштовх підприємству у розвитку ресурсозберігаючих інновацій для металургії

Для пана посла знайомство з компанієюропочалося з з офісу підприємства, де на стенді представлена його продукція – від зразків інноваційних підшипників для прокатних станів, деталей для станків до … пічок-”буржуйок”. Це своєрідна історія “Символу”. Адже у 2014 році через російське вторгнення підприємство було змушене покинути рідний Луганськ і переміститися до Києва, Вінниці, і зрештою у 2018 році запустило власне виробництво у Чернігові.

Ми почали відновлення свого ливарного виробництва із виготовлення похідних пічок для потреб Української армії та біженців. Але сьогодні ми вже працюємо з інноваційними технологіями, зокрема розробляємо підшипники ковзання на антифрикційних матеріалах, безплотинні гідроелектростанції, smart-генератори на основі вентильно-індукторної технології, — розповів Дмитро Акішин.

SVOBODA.FM :: Допомога ЄС дала поштовх підприємству у розвитку ресурсозберігаючих інновацій для металургії

Відчутну допомогу підприємство отримало від програм Європейського Союзу, зокрема ініціативи EU4Business. На грант, який отримали від ЄБРР, імплементатора ініціативи в Україні, “Символ” зумів відродити лабораторію, частково втрачену після переїзду з окупованого Луганська. А завдяки гранту від програми «Кліматичні Інноваційні Ваучери», що започаткована ЄБРР за фінансування ЄС, змогли здійснитипатентування технології підшипників ковзання з антифрикційних матеріалів на залізній основі та налагодити виробничі зв’язки з країнами Євросоюзу.

Дмитро Акішин познайомив Матті Маасікаса, керівника програми «Кліматичні Інноваційні Ваучери»Роман Зінченка,та інших представників делегації з усім циклом виробництва на підприємстві. Гості побували у лабораторіях та цехах заводу, що облаштовано на території підприємства ЧеЗаРа, побачили, як створюється продукція, починаючи від 3D-моделювання до литва і остаточної обробки деталей.