Компанія «Символ» запровадила «зелену» технологію виробництва підшипників

Компанія «Символ» запровадила «зелену» технологію виробництва підшипників

Українська компанія «Символ» запустила виробництво підшипників ковзання з чорного металобрухту, замінивши традиційну бронзу. Сучасна металургія переважно використовує саме бронзові підшипники, а видобуток цього кольорового металу має суттєвий енергетичний і вуглецевий слід. Виробництво з металобрухту є економічно вигіднішим і менш шкідливим для здоров’я людей та довкілля. «Символ» переміг в грантовій програмі «Кліматичні інноваційні ваучери» від ЄБРР і ЄС, яку в Україні реалізовує Greencubator.

Повідомляє Національний Промисловий Портал.

Компанія «Символ» робить металургію «зеленішою» шляхом заміни бронзи у виробництві підшипників ковзання повторним використанням вже виготовлених матеріалів, зокрема, чорного металобрухту. Добування бронзи для традиційних підшипників ковзання спричиняє значну кількість викидів CO2, а також забруднення довкілля іншими шкідливими речовинами. Підшипник ковзання від «Символу» не тільки скорочує викиди, але й коштує на 70-80% дешевше продуктів конкурентів саме завдяки економії ресурсів.

https://uprom.info/news/cars/kompaniya-symvol-zaprovadyla-zelenu-tehnologiyu-vyrobnycztva-pidshypnykiv/

Продукти «Символа» відрізняються і терміном експлуатації, який в 4 рази більший ніж в аналогічних виробів з бронзи. В окремих випадках життєвий цикл підшипників з металобрухту може перевершувати аналоги і в 10 разів, завдяки індивідуальному підходу в розробці. Інженери компанії досліджують умови, в яких працюватиме конкретна серія підшипників, і проєктують вироби з оптимальними характеристиками для кожного замовлення. Підшипник ковзання може бути м’якшим або твердішим, залежно від параметрів обладнання, в якому він буде встановлений. 

Компанія «Символ» запровадила «зелену» технологію виробництва підшипників

Додаткову витривалість продукти «Символа» отримують завдяки графіту, який утворюється з добавок у сталі під величезним тиском в процесі роботи прокатного стану. Графіт діє як природне мастило і зберігає підшипник, зменшуючи коефіцієнт тертя. 

У 2019 році компанія запустила виробництво у Чернігові потужністю 300-500 тонн на рік. З останніх замовлень, отриманих «Символом», —  виготовлення 150 підшипників для «Ferrexpo AG», групи компаній, до якої входять і кілька гірничо-збагачувальних комбінатів у Полтавській області. Серед інших партнерів компанії — КБ «Південне», профільний холдинг ŽĎAS (Чехія).

Компанія «Символ» запровадила «зелену» технологію виробництва підшипників

Завдяки Кліматичному інноваційному ваучеру від ЄБРР та ЄС компанія «Символ» отримала патенти європейського зразка та підтвердила якість своїх продуктів відповідними сертифікатами.